Orban, în ziua unui nou record negativ al pandemiei de COVID-19: „Cu cât crește numărul de persoane infectate zilnic, cu atât riscul de apariție a unor noi restricții crește”

Orban, în ziua unui nou record negativ al pandemiei de COVID-19: „Cu cât crește numărul de persoane infectate zilnic, cu atât riscul de apariție a unor noi restricții crește”
Guvernul urmează să aprobe prelungirea stării de alertă cu 30 de zile
Publicat: 02/10/2020, 15:20
Actualizat: 02/10/2020, 15:40

Premierul Ludovic Orban a precizat, vineri, în ziua în care s-a înregistrat un nou record al numărului de cazuri noi de infecție cu COVID-19, că menținerea unei relaxări a restricțiilor depinde de modul în care toți actorii – instituții, operatori economici, populația generală – respectă normele de protecție sanitară.

Ludovic Orban a făcut un nou apel pentru respectarea măsurilor de protecție, dar și un avertisment, în contextul în care vineri s-a înregistrat un nou record negativ al numărului de cazuri noi de infecție cu COVID-19, de la debutul pandemiei: 2.343 de cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore. Până vineri, 2 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 132.001 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

„Nu ignorați pericolul!”

„În ceea ce privește creșterea numărului de cazuri, noi am urmărit gradual luarea unor măsuri, pe baza unor evaluări epidemiologice, de reluare a activităților, pentru că obiectivul nostru a fost ca economia să funcționeze, ca toate activitățile să se desfășoare în condiții cât mai aproape de normalitate În paralel cu aceste măsuri am derulat o campanie de informare publică, o campanie prin care am cerut românilor să respecte măsurile de protecție sanitară”, a spus șeful Executivului.

„Putem opri creșterea numărului de cazuri prin creșterea numărului persoanelor care respectă regulile de protecție a sănătății. Evident că doar noi, autoritățile guvernamentale, nu putem să determinăm singuri acest lucru, avem nevoie de colaborarea tuturor instituțiilor, tuturor partenerilor, agenților economici care au obligația prin reglementări să respecte regulile de protejare a sănătății, în teatre, malluri, restaurante”, a declarat Orban.

„Ce putem face noi, și am anunțat încă de ieri, este o intensificare a activității instituțiilor cu atribuții de control. Începând de săptămâna viitoare voi primi un raport zilnic din controalele efectuate de toate instituțiile cu atribuții de control, de la controlul care e efectuat pe transportul public, până la controlul care este efectuat de ITM-uri privind respectarea de către companii a normelor de protecție sanitară care sunt impuse prin reglementări”, a precizat pemierul.

„Apelul meu este în continuare același: nu ignorați pericolul! Cu cât numărul celor care nu respectă regulile este mai mare, cu atât riscul de transmitere a virusului este mai mare. Cu cât crește numărul de persoane infectate zilnic, cu atât riscul de apariție a unor noi restricții crește”, a subliniat șeful Executivului.

„În funcție de această evoluție economică pozitivă depinde în mare măsură calitatea vieții”

„Noi nu ne dorim să impunem noi restricții, obiectivul nostru a fost acela de a asigura funcționarea în condiții cât mai aproape de condițiile normale, în special a activităților economice, iar acest lucrur se vede în modul în care funcționează economia, pentru că la urma urmei, economia trebuie să funcționeze, oamenii trebuie să muncească, companiile trebuie să își desfășoare activitățile, pentru că în funcție de această evoluție economică pozitivă depinde în mare măsură calitatea vieții. Menținerea acestei normalități depinde în cel mai înalt grad de măsura în care oamenii se conformează măsurilor de protecție sanitară”, a subliniat premierul.

Premierul a făcut declarații după ce a mers în vizită de lucru la Ministerul Educației, împreună cu vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„În ceea ce privește numărul de îmbolnăviri, copiii la școală sunt mult mai în siguranță decât atunci când nu sunt controlați. Din acest motiv este foarte important nu numai ceea ce se întâmplă la școală, ci și cum ajunge la școală, ci și ce face după ce pleacă de la școală”, a spus premierul. „Pentru că dacă ei nu sunt luațide părinți sau li se permite o foarte mare libertate în timpul liber, există posibilitatea să nu se îmbolnăvească la școală, ci să se îmbolnăvească în exteriorul școlii, după ce pleacă de la școală. Sunt adolescenți care se duc pe terase, sunt adolescenți care se duc în parc, care se duc și practică activități sportive sau au activități la care nu mai respectă regulile. Or eu vă spun, riscul nu e cel legat de școli, la școală copilul este mai în siguranță decât atunci când nu e supravegheat”, a spus Orban.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat,tot vineri, că în acest moment nu se impune revenirea la starea de urgență. „Starea de urgență în acest moment nu se impune, se impune respectarea acestor reguli pentru a limita această creștere progresivă, deocamdată, pe numărul de cazuri noi”, a declarat Tătaru.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Politico: Cum a încercat Putin să pună stăpânire pe agențiile de spionaj ale Austriei. Următoarea...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
Tatăl bărbatului care a violat şi a ucis o fetiţă de 8 ani din Botoşani...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
Este obligatoriu PÂNĂ MÂINE, 27 mai. Sute de mii de români trebuie SĂ ANUNȚE
Cea mai bună grupă de sânge. O revelație și pentru savanți
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ceaușescu și cocoșii de munte. „Cine îl putea opri să nu comită şi această faptă...
×